Jgn pandang sebelah mata ita sekrg. Dulu2 bapok pemalas nak ke dapur you ollls nak tau. Mak sorang2 lah terkontang-kanting kat dapur. Tp sekarang tidak lagi dah boleh bagi mak dan adik2 kesayangan makan. Sekarang dah susah lak nak makan masakan mak. Dahlah mak balik seminggu sekali aje ke rumah. Hu hu hu hu sedihnya.
Mak kata ita lagi pandai masak. Goreng jemput bilis pun sedap, sbb dia buat sendiri tak sama ngan yang ita buat. Betul ke ni mak??? Ke nak jaga hati anak dia nie aje supaya bertambah rajin memasak dan ke dapur. Mak kata nie ikhlas dari hati seorang ibu.
Mmg sekrg dah pandai sikit masak walaupun tgk resepi….ahhh gitu kantoi pulak…..
Tgk jenis lauk lah kan. Kalau setakat masak air pun nak tgk resepi berhentilah jadi pompuan. Tp setakat sambal sardin…sotong…ikan patin masak tempoyak….kari ayam ke….takkan nak tgk resepi kan. Agak2 lah sikit. Waaahhhh gitu.
Kalau ader resepi terbaru ke atau yang spesel skit ita akan cari resepi ngan bantuan pak cik google.
Ingat2 lah kan nak buat sambal sardin lama dah tak makan. Hmmmmmm……
Masak lauk sardin….goreng sayur kobis…..telur dadar ala sheila rusly…and yang penting sekali kalau ader ikan masin tenggiri and kerepok. Best gak kan.
Tambah dessert ingat2 nak buat agar2 laici atau dadih strawberry. Bahan dah ader tapi no mood nak buat. Dadih nie feveret my mom. So ingat hari ini nak buatlah. Kite tgu and lihat ajelah ok. Jadi ke tak???
Cite pasal malas masak nie kan korang tergolong dlm golongan mana yer…
Jenis makan luar atau masak sendiri??? Kalau masak sendiri puas hati kan. Ada gak setengah org tu tiap2 hari makan luar. Pagi beli, tgh hari beli, petang beli dan smpi makan malam pun beli. Cuba korang bayangkan kalau sehari belanja RM 50.00 (yang nie pakej keluarga la yer, mcm anak sorang gitu lagi) untuk makan luar kalau sebulan….RM 1,500.00 sebulan tu???? Berbaloi ke? Yang tu lebih kurang aje kan tp kalau dah makan malam, jenis makan besar punyer…order ikan bakar, sotong celup tepung, ketam telur masin (opppss yang tu Ita minat tp sebulan sekali ajelah nak makan pun kena tgk budget gak tau)…tambah air lak tembikai, fresh oren…mau busuk2 makan malam aje RM 50.00. Hiisshh lu fikirlah sendiri.
Rasanya kalau beli bahan basah dan kering untuk sebulan tu lebih dari boleh kan. Kos RM 1,500.00 dibelanjakan untuk makan luar tak ke membazir. Keperluan dapur kalau separuh dari tu pun makan tak abis. Dengan kos sebanyak itu boleh makan untuk keluarga besor 5 6 org atau lebih??? Gaji laki bini berapa sorang? Keta...umah....hantar anak ke taksa…baju dan keperluan hidup semuanya yang BRANDED.
HHHMMMMMM…..byknya income dia.,,Pegawai tinggi kah dia??? Rasa nya kan pegawai pun tak berbelanja besor mcm nie.
Hiiisshh berkira duit org lak,lantak dialah kan nak guna duit tu mcm mana. Duit dia income dia
Ader dia kisah…aku lagilah tak kisah….
sodap tu...cair iar liur den ni hah...
ReplyDeletebagus dah ada perubahan...tak sabar rasanya nak makan masakan ita...nanti kitaorang pg umah ita ngan kak aishah ye...hehehehhe